Działania towarzyszące POPŻ Podprogram 2021 plus- Warsztaty Kulinarne

W piątek  (tj. 30 czerwca 2023 r.) w ramach Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej – Podprogram 2021 Plus odbyły się warsztaty kulinarne dla osób które, otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej w Skale do odbioru wsparcia żywnościowego.

Organizatorem warsztatów jest Bank Żywności w Krakowie, który współpracuje z trenerami edukacji ekonomicznej, dietetykami i kucharzami, a którego partnerem od kilku lat jest Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Skale.

Bank Żywności w Krakowie w ramach działań towarzyszących realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa  - Podprogram 2021 Plus prowadzi szereg działań edukacyjnych w zakresie walki z marnowaniem żywności. Warsztaty te mają  na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Przekazują niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem i zapobiegania marnowaniu żywności.

Warsztaty kulinarne w  Gminie  Skała prowadził pracownik Banku Żywności w Krakowie. Wspólnie z uczestnikami prowadząca przygotowała posiłki, które były przede wszystkim proste, pożywne i zdrowe.

Tematem tegorocznych warsztatów były „Letnie przysmaki” W ramach zajęć powstała kolorowa sałatka, makaron z pesto pietruszkowym, rożki z tortilli z kolorowymi warzywami. Oczywiście nie zapomniano o deserze. Tym razem przygotowano sernik czekoladowy bez pieczenia.

Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem, udowadniając, że gotowanie wcale nie musi być trudne i kosztowne. Chodzi o kreatywność i otwartość na nowe smaki. Z prostych i niedrogich składników stworzyć można niebanalne danie, które zachwyci swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.

Podczas warsztatów uczestnicy mieli okazję wykazać się kreatywnością w przygotowywaniu potraw. Fachowa pomoc dietetyka Pani Marty oraz doskonały humor i zaangażowanie uczestników zaowocowały smacznymi i estetycznie podanym potrawami.

Każdy warsztat wzbogaca o nowe umiejętności i wrażenia smakowe, ponadto pozwala na wymianę doświadczeń i wspólne spędzenie czasu. Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja przygotowanych potraw a uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe w formie przepisów.